tisdag 25 mars 2008

Regler


Och lite o-fluff...jag talar om regler! När det gäller stridssystemet så har jag provat och förkastat ett antal olika riktningar, och jag finner mig just nu ungefär där jag började. Stridssystemet kommer ha lite innovationer, men kommer inte vara revolutionerande. Man känner snabbt igen sig.


Det kommer finnas initiativordning. Man slår ett attackslag för att se om man träffar, och sedan ett effektslag för av avgöra hur mycket skada man gör. Ganska basic! Den innovativa biter ligger i användandet av Hero Points, som man kan använda för att få till lite extra hjältemodiga manövrar (ex. extra attack, utföra specialattacker eller skaka av sig effekten av att vara stunned). Lite nytt är också den minatyrfria stridsplanen - ett abstakt system för att hålla reda på var folk finns i striden, och hur man kan flytta sig utan att behöva rita en skiss eller rutnät. Det finns inga Hit Points, utan man tål bara ett par skador (typ 2-3 stycken), men strider kan vinnas på andra sätt än att hacka ihjäl varandra.



När det gäller karaktärerna så är själva regelbiten löjligt enkel. Fokus skall ligga på bakgrunden och rollgestaltningen, utan att för del delen bli tungsint (det är ju ett äventyrsspel trots allt). En karaktär har 4 grundegenskaper; Physique, Speed, Coordination och Character. De har ett värde mellan 1 och 5, där två räknas som normalt. Ofta avgörs framgång genom att slå 2d6 och lägga till sitt grundegenskapsvärde, för att sedan jämföra det med ett target number. Detta styrs inte i detalj utan bestäms av spelledaren och /eller av spelaren som motiverar. T.ex. Om en karaktär vill smyga sig förbi en vakt slår man ett Coordination test och jämför det med vaktens Character slag. Högst vinner, typ!


Det finns inga klasser utan karaktären definieras utav sina grundegenskaper och dess Features, en slags färdigheter, förmågor specialiseringar som köpt för de karaktärsskaparpoäng man tilldelas. Exempel på Features kan vara: Stealthy, Large posture, Sharpshooter, Scholar, Acrobatic, Noble Birth, Pugilist, Silver Tongue, Wealthy, Born Hero, Hard to Kill, Lucky, etc.

Inga kommentarer: